New homes

It is proposed that two sites are developed for new homes with all the land owned by East Malling Trust and surplus to the requirements of NIAB EMR.

Find out more...

Design Principles

The design of new development at Ditton Edge and Parkside has established a number of emerging design principles. These have informed the design of the illustrative masterplans and where possible will influence the design of the final development.

Principles include:

Illustrative masterplan

To support the outline application, an indicative layout has been be prepared that will be used to guide the potential design and layout of the site.

Ditton Edge illustrative master plan

Site analysis

The proposed development at Ditton Edge is located to the south and west of existing suburban residential development at Ditton. The proposed site is 11.26 approximately hectares (27.8 acres) in size and accessed via Kiln Barn Road with proposals to develop approximately 300 new homes.

Ditton Edge occupies redundant East Malling Research land to the south of Ditton and is located along the western boundary of Kiln Barn Road. The site is enclosed by existing residential development along the northern edge that partly backs and fronts on to the site.

Site characteristics

  • Historic field boundaries define the structure of the site
  • The site slopes downwards 5 metres south to north
  • There are long views to the East Malling Research, Kent Downs to the north and Greensand Ridge to the south
  • There is a prominent view towards St James’ Church from the south-western corner of the site
  • The site is bounded by residential development to the north that predominantly backs onto the site
  • There are tree-lined windbreaks located along the northern, eastern and southern boundaries;
  • The site is rural in character to the east framed by mature vegetation and windbreaks
  • An historic stone wall forms the southern part of the western boundary
  • NIAB EMR agricultural buildings form the context to the west
  • An historic stone encloses southwestern boundary
  • NIAB EMR access the site from the south-western corner
  • There is a gate to Kiln Barn Road in the south-east corner
  • Three existing pedestrian connections link into Ditton
  • A public right of way extends diagonally through the site
Ditton Edge site

Heritage and conservation

The proposed masterplan has been designed to respect the historic field structure and is located outside of the Bradbourne Conservation Area. Development at this location would provide a logical extension to the south of Ditton.

Character areas

To the north the indicative plan seeks to replicate the density of Ditton, the suburban character giving way to a landscaped swale (a green drainage channel) along the southern street. Development being lower density to the south and west.

Green open space

Play space and playground facilities would be located within the larger green open spaces. Walking, running, cycling and dog walking would be accommodated along the eastern, southern and western boundaries.

Access and movement

A new access road off Kiln Barn Road would extend into the site providing a network of new streets, footpaths, lanes and private drives. New streets and lanes would provide views of the landscape.

Parking

The proposals accommodate Kent County Council’s ‘enhanced’ parking standards. This includes at least one parking space for each 1-bedroom dwelling and at least two spaces for 2, 3 and 4-bedroom houses. Visitor parking, garages and parking barns area also proposed.

Illustrative masterplan

To support the outline application, an indicative layout has been be prepared that will be used to guide the potential design and layout of the site.

The site is approximately 6.5 hectares could provide approximately 110 new homes, along with green open spaces, access roads, and other on-site infrastructure.

Parkside illustrative master plan

Site analysis

The proposed development would be located to the east of New Road. The location is well enclosed by the mature trees along New Road and 20th century housing to the west, and field boundaries and proposed new planting to the east.

Parkside occupies redundant East Malling Research land to the north of East Malling village. The site is linear is size and is located adjacent to the Bradbourne and East Malling Village Centre conservation areas.

Site characteristics

  • The site is linear and divided into two parts by a windbreak
  • The edges are defined by the Bradbourne and East Malling Village Centre Conservation Areas, New Road and open research fields
  • A small cherry tree orchard is located to the south
  • The site slopes downwards 5 metres south to north
  • The site offers long views across research fields to the east
  • There is a prominent vista between St James’ Church and Bradbourne House that must be respected
  • The southern end of the site is located next to existing vehicular access to the East Malling Trust research campus
  • An historic stone wall is located along the western boundary parallel with new road
Parkside site

Heritage and conservation

The draft indicative masterplan has been designed to respect the setting of the East Malling Village Centre and Bradbourne, East Malling Conservation Areas. Within the northern part of the site, the layout sympathetically steps away from Bradbourne House responding to the cricket pitch and field structure. To the south, development echoes the existing urban layout at New Road and ensures views of St James Church are maintained from Bradbourne House.

Character

The indicative layout has been structured to provide two different neighbourhood areas. To the north, the layout is orientated to respond to Bradbourne House and the surrounding fields. To the south, the layout is informed by New Road and an existing Cherry Tree orchard. The character of the western edge is defined by a green corridor. A new footpath would provide a pedestrian and bicycle route around the site.

Green open space

Play space is proposed within a large green open space to the north. Further green open spaces are located along the western edge and to the south. Walking, running, cycling and dog walking are accommodated along corridors of green open space that extend along the eastern and western boundaries. Parking The proposals accommodate Kent County Council’s ‘enhanced’ parking standards. This includes at least one parking space for each 1-bedroom dwelling and at least two spaces for 2, 3 and 4-bedroom houses. Visitor parking, garages and parking barns are also proposed.

Access and movement

Access into the development is proposed via a tree lined avenue that extends from a new junction off New Road at the south of the site. This would provide circulation through the development from which new streets, footpaths, lanes and private drives would allow views of the landscape. Pedestrians and cyclists would be able to move along the eastern and western edges. The historic wall to the north will be re-opened providing pedestrian and bicycle access.

Access into the development is proposed via a tree lined avenue that extends from a new junction off New Road at the south of the site. This would provide circulation through the development from which new streets, footpaths, lanes and private drives would allow views of the landscape. Pedestrians and cyclists would be able to move along the eastern and western edges. The historic wall to the north will be re-opened providing pedestrian and bicycle access.